lördag 5 september 2009

Redogörelse för ledtrådarna

Ldetråd 1 hintar om rymden och Slottsskogens rymdpromenad, modellen med planeterna utplacerade kring solen som finns vid Naturhistoriska. Men även att biran ska vara nergrävd i marken.
"... lyfta blicken och skåda uppåt..." syftar på Observatoriet, där man kan skåda stjärnorna.

Ledtråd 2. Förstår man den rätt så är den ganska generös. Ledtråden syftar på att man i folktron smorde skålgropar för att bota sjuka. Detta gjordes på torsdagar. Torsdag är uppkallad efter åskguden men är även Jupiters dag. Allstå ledtråd 1 och 2 ger att biran är nergrävd i marken någonstans kring Jupiter i närheten av Observatoriet. Det som till viss del är vilseledande är att skålgropar finns vid det gamla vattentornet som är i närheten men för långt bort för att vara en givande ledtråd.

Ledtråd 3 var en fuling... Det är en uppenbar hint om Universeum som har rymdutställning nu. Det uns av ledtråd som ändå finns är att Observatoriet också har föreläsningar om rymden och en utställning.

Ledtråd 4 visar det kinesiska talesättet "att rita en orm och sedan rita ben på den", men då är det ju ingen orm, utan en ödla. Detta är en hint om att biran finns i närheten av Ödledammen som ligger vid Observatoriet.

Ledtråd 5 var dagens horoskop för Skytten, citerat från Metro. Skyttens planet är Jupiter, och alla stjärntecknens symboler finns skrivna på väggen på framsidan av Observatoriet. Så även Skyttens symbol som visades i ledtråden.

Ledtråd 6 var egentligen inte så nödvändig i detta skedet, men väldigt rolig! Vad är en eva? EVA, Extra Vehicle Activity, är den engelska termen för rymdpromenad. Alltså en hint om Slottsskogens rymdpromenad.

Ledtråd 7 är en gammal symbol för tenn, men även Jupiters symbol.

Ledtråd 8 är den som är mest långsökt. Här syftar jag på Europa som är en utpost på superkontinenten Eurasien. Europa är även en av 63 månar som är i omloppsbana kring Jupiter.

Skattkartan del 1. Det första stycket syftar på vad som står skrivet ovanför ingången till Observatoriet, per aspera ad astra, som betyder "genom svårigheter mot stjärnorna". Detta har även använts som motto i olika sammanhang. Den branta färden syftar givetvis på att man behöver gå uppför.
Sitta i sten syftar på den stenbänk som finns på vägen upp till Observatoriet.
Ordvitsen med skålarna (de man dricker och skålgropar) och resten av texten är en varning om att man lätt kan gå för långt och hamna vid det gamla vattentornet och skålgroparna som finns där. Kommer du till vattentornet, det höga vattenståndet, måste du vända om.

Skattkartan del 2. Nä, jag syftar inte på Björn Hellberg, utan på Björn Hedvall. Observatoriets adress är dessutom på Björn Hedvalls Stig 35. Det finns också en väl synlig skylt där det står Björn Hedvalls Stig.
Med hieroglyfen syftade jag på Jupiters symbol. Med den röda pricken menade jag Jupiters kännetecken, den Stora Röda Fläcken, som ju givetvis inte kan ses i skalan 1:2 000 000 000 som planetmodellen är i. Jupiter är planeten i vars omloppsbana biran finns nergrävd.
I Jupiters omloppsbana finns många månar, en av dem heter Europa som är Jupiters 4:e största måne. Europa som världsdel är befolkningsmässigt världens 3:e största. Men varför Europa? Jag tyckte att brunnen där biran var gömd intill var till utseendet ganska lik just månen Europa med grå, hård och kall yta. Dessutom tror man att det finns ett hav av vatten under ytan på Europa, vilket passade bra med brunnen, där det ju också finns vatten under brunnslocket. Men du vill knappast bli blöt, så biran finns inte i brunnen, men nära!

Ledtråd 9. Alfa syftar på skribenten på bloggen som kallar sig för "A". Han var ju till viss del på rätt spår!

Skattkartan del 3. De Fredades hemvist är Ödledammen där vattensalamandern bor, som mycket riktigt är fredad, och Ödets Mur är också mycket riktigt Observatoriets vägg där symbolerna för alla stjärntecknen står skrivna. Europa ska som sagt symboliseras av brunnen.

Ledtråd 10 är en bild på brunnen. Biran låg i ett hål i marken, eller en slags liten stengrotta, som var "relativt" synlig, och man behövde inte gräva för att hitta biran.

Än en gång grattis till Conluceo som hitta' biran, och dessutom innan den avslöjande bilden lagts ut!

4 kommentarer:

conluceo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Baresi sa...

Lärorik och klurig omgång det här. Grattis conluceo.

Zvetozar sa...

Fantastiskt! Fin omgång av Uffe med bra redogörelse efteråt! Grattis till Conluceo som nu är skribent på Hitta Biran.

Per T sa...

Ja denna gång kändes genomtänkt och var snäppet svårare. Grattis till en lyckas omgång!