torsdag 22 mars 2012

Hittabiran 21 - Biran hittad!

#369 ringde precis och meddelade att han hittat biran!  Grattis!


Själv hade jag varit där en kvart innan och kontrollerat, turligt nog.  Fisklinan som biran hängt i, 2,5 m ovan jord hade gått av igår, och flaskan låg på marken.  Större delen av linan hade blåst bort och jag fick hjälpligt hänga upp den fast mer i bröstnivå.  I denna stund blev jag attackerad av två hundrastande kvinnor varav den ena yttrade "Vad håller du på med då?"  Jag berättade att det var en skattjakt, och hon förfasade sig över att jag använde fisklina som de små fåglarna kunde fastna i.  Jag lugnade henne bäst jag kunde, medan hon försökte få mig att gömma flaska i ett annat träd med hål i el. dyl. :-)  Jag förklarade att de befintliga ledtrådarna entydigt pekade ut just detta träd, och hon lät sig nöja.  Ja, mycket underligt folk ska man möta...

Här kommer förklaringarna:


Ledtråd 1: En upphöjd upplevelse

Bilden visar bagaregårdsskolan på 20-talet, markområdet i förgrunden ser ut att vara förberett för byggandet av landshövdingehusen runt "viloplatsen" vilket är adressen idag.  Där borde väl lugn regera?  Alldeles till vänster om bilden finns kullen på vilket "sockerdricksträdet" står, där biran var upphissad hängande i en fisklina.

Ledtråd 2: På spåret

Vi reser från plats med selleri? Nej "celler i", ska det vara: Härlandafängelset, mot Gamlestaden, d.v.s. längs Stockholmsgatan, c:a 5m före no 11, kan man faktiskt se biran med blotta ögat, trots att det kanske är 100m bort.  Inte på spåret?  Spårvagnen går ju vinkelrätt mot Stockholmsgatan, därav ordvalet "normal", som inom geometrin betyder just vinkelrät, dessutom skulle man titta vinkelrätt mot gatan, åt vänster, för att kunna se biran.  Burkarna innehåller Cel-ray, en selleridryck som är populär i New York och södra Florida.  Jag skulle gärna prova den, beskrivningen av den låter högst intressant.

Ledtråd 3: Tveeggad musik

Norma Jeane Baker, Marilyn Monroes riktiga namn, syftar dels på bagare, som är en del i landeriet bagaregården och bagaregårdsskolan, vilka är de två närmsta bygnaderna, dels på "Norma Jean", "mathcore"-bandet som spelade på Evil Tiger Vulture Tour den 14/3 på "Fängelset", en musikscen inhyst i ett av de gamla fängelsehusen. Fängelse hamnar man i efter man fått en dom, som man väl måste få på sin domedag, eller?  Därav Armageddon-referensen.

Ledtråd 4: En av fyra

Fyra gator omgärdar grönområdat där biran hängde (liksom en hängbro gör): Bagaregårdsgatan (där jag gick i ledtråd 1), Stockholmsgatan som var ledtråd 2, Härlandavägen som väl förknippas med fängelset i ledtråd 3, och nu då, som fjärde gata: Uddevallagatan, symboliserad av Uddevallabron. "Anknytning" syftade på att biran var fäst med lina i trädet.

Ledtråd 5: Donationsjord

En liten ordvits där, donationsjord betyder eg. den mark som staten skänkte en stad då de fick sina stadsprivilegier, och arrenden utav denna jord fick namnet landerier.  Göteborg har ett flertal sådana varav bagaregården är ett.  Dock, det som bilden visar är gravvården över den store donator, Charles Felix lindberg (han går igen!), som ju alltså är uppfört över den jord han åter vart.  Charles Felix Lindbergs morfars morfar hette Johan Minten, och var en känd källarmästare som drev sitt värdshus i det som idag kallas Bagaregårdens landeri.  Ifrån denna byggnad promenerar man lätt uppåt på kullen till Qi Gong-platsen (mitt uttryck), varifrån stigen mot utsiktsplatsen norrut leder till birans hemvist.

Qi-gongarna vid utplacerandet.Ledtråd 6: Internationell! God?

Helgonet, Simon Templar, får representera de internationella godtemplarna, mer kända som IOGT. Den svenska varianten: IOGT-NTO's 58:e loge, startad november 1881, huserar i Nordengården, Stockholmsgatan 16 (mittemot port 11 för övrigt). Om man ställer sig på Stockholmsgatan i linje med den vänstra kortsidan, och följer blickens förlängning kan man se upp till utkiksplatsen där biran hänger på öster sida om ett träd (som därmed skuggar flaskan senare på dagen). I vissa vinklar syns flaskan ända nere från gatan, som nämdes i ledtråd 2.

Ledtråd 7: Ett vykort

Från en utkikspunkt väster om Nordengården, nordväst om bagaregårdsgatan och nordnordväst om landeriet, kan man blicka norrut över bl.a.  Uddevallagatan.  På utkiksplatsen finns en lyktstolpe, en ljusbringare el. Lucifer om man så vill.  Strax till höger finns ett träd där biran hängde i, helt nära stammen efter att brisen i måndags hade fått fisklinan att fastna i barken.

Biran hängde i trädet vid det röda krysset, vyn är ifrån gräsplanen precis framför Bagaregårdens landeri.

1 kommentar:

Niklas Hallqvist sa...

För övrigt, biran var denna gång en Thomas Hardy's Ale årgång 2006.