onsdag 7 mars 2012

Hitta biran 19, slutord.

Ja det var ju helt rätt bira du hittade, så här kommer förklaringarna!

Ledtråd 1 - Chocken!

Jag blev helt chockad när Snefot direkt kom in med en helt korrekt tolkning.
Crime of the Century-epitet har givits flera brott, men ett av de mest kända var Lindbergh-kidnappningen, där den fällde var Hauptmann, mannen på  bilden.
Kopplingen till vår lokale Charles Felix Lindberg var helt rätt.  I bilden finns koordinaterna till platsen också dolda i form av två färger, den "norra" koordinaten är den överst på bilden i texten "århundradets", ladda in bilden i ett bildbehandlingsprogram och be att få färgens RGB-värden i HTML-format, då visar sig 574208, och ska tolkas som 57 grader, 42 minuter samt 8 sekunder nordlig bredd.  Den andra färgen i texten till höger, har värdet 115822, och syftar alltså på den östliga längden. Kompassrosen är där för att visa vilken färg som var nord- resp östkoordinat.  Jag valde grad-minut-sekund-representationen då den passade mina syften bättre, och dessutom gör det lite svårare eftersom GPSer och kartapplikationer normalt använder sig av ett decimalt system istället för detta gamla hederliga sexagecimala (60-baserat) sätt.  Tanken var att ledtråd 1 skulle vara lurig, men det verkar den ju inte  varit.

Ledtråd 2 - Allegorin

Jag är speciellt stolt över min Haiku-dikt, det var den som startade ledtråden innan jag ens tänkt ut att arrangera en allegorisk bild.  Det är f.ö. min personliga arbetsplats även om mannen bakom monitorerna är min kollega. Även här kommer någon fram och avger rätt tolkning på chockerande kort tid.  Monitorer var den fartygstyp som John Ericsson stod bakom, bl.a. med propeller och pansarbeklädnad, och som gjort honom internationellt känd.  John Ericsson står majestätiskt och ser över Charles "Felix the cat" Lindbergs huvud.  Om ni är i Alvesta och ringer 574208 (känns sifrorna igen?) så kommer ni till Rolf Bäckman.  I "öst"-kanten av bilden finns lodrät en sekvens streck och punkter, det är östkoordinaten i morse: 115822.

Ledtråd 3 - Mindmap

Skulpturerna föreställande Gunnar Gren och Charles Felix Lindberg (den store donatorn) är gjorda av samma "artist", Jan Steen.  Charles' donation har betalat både Poseidon och Järntorgsfontänen.  Jag placerade in bilderna samt donatorssymbolen på positioner i bilden som ungefärligt motsvarar deras fysiska lokalitet.  Själva hjärteämnet fick representeras av en symbol, de oviktigare av faktiska foton.
Under bilden kommer lite tal på Thailändska: femtiosju, fyrtiotvå åtta elva femtioåtta tjugotvå, ja ni kan dem nu.  Monica måste råkat trycka på "Menade du?"-länken :-)

Ledtråd 4 - Godtyckliga tankar

Babylonerna använde det eminenta sexagecimala talsystemet, 60 är ju delbart i 2, 3, 4, 5 och 6, vilket gör en hel del bråk roligare att jobba med.  T.ex. 1/3 som ju inte kan uttryckas exakt decimalt, blir 0'20.. vi har dock snott deras idé till mått inom några områden, som tiden och den traditionella navigationen och där kommer definitionen på sjömil in, som en "minut", eller sextiondels längdgrad, så lång som en sådan blir vid ekvatorn, därav synonymen "distansminut". GPS intrång har gjort att vi börjat använda oss av nya koordinatnotationer eftersom det gamla grader, minuter, sekund inte är tillräckligt finkornigt, då kunde man ju tänka sig att lägga till decimaler bara på sekunderna, men nej då kör man dels notationer med decimaler direkt på graderna, eller med decimaler på minuterna.  Detta verkar ha förvirrat er, jag använde grader, minuter, sekunder och inget mer (precis som Rackham den rödes skatt).  det pekar inte exakt ut platsen, men det är ju bara lite roligare om man måste röra sig i ett cirkelområde och leta lite fysiskt.  Om vi hade gjort med klockan som med koordinatsystemen, hade vi sagt, möt mig 15.333333... om vi menade precis 15:20. Vet inte om det varit populärt.  Steinbeck skrev "Öster om Eden", det finns ett område i sta'n som kallas "Öster om Heden", men ölen var väster om densamma.  Charles Felix håller en bukett vitsippor i handen, biran fanns några meter till höger om honom.

Ledtråd 5 - Sex Pistols

Vår första musikaliska referens.  Låten Bodies (Latin: Corpora), av Sex Pistols, handlar om Pauline från Birmingham (West Midlands), inspirerad av en person från verkligheten. Hon hade behandlats en del för psykisk sjukdom och bodde ofta i en trädkoja på institutionens gård.  Hon arborterade nästintills regelmässigt sina oönskade foster, och i princip stoltserade med detta i Punk-kretsar.  Sex Pistols tyckte att det var ett livsöde som väl kunde chockera den engelska allmänheten, och skrev därmed en av de mest provocerande texterna de har, kanske med undantag för "Belsen was a gas".  Hur som helst "she lived in a tree" finns med som fras i texten, och det gjorde min surrogatflaska för den ekfatslagrade (den dubbla bemärkelsen syftar på denna lagringstid förstås) porter som var priset, också.

I kommentaren nämner jag James Watt, då menade jag inte den mest kände, utan BrewDogs genomtrevlige variant.  Jag tror han kan lite om Punk.

Ledtråd 6 - Trädet

En bild på trädet där flaskan var gömd.  Dock visar jag bara överdelen, men flaskan var gömd närmare marken, "fisk" i "gömma nyckeln"-vokabulär.

#369, Du kan maila mig på niklas@appli.se (jag struntar i om jag kommer med i mer spam-listor :-) har haft samma mail sedan 1986 och alltid varit aktiv på nätet, får några tusen spam per dygn :-) ) så ska vi fixa ett överlämnande av flaskorna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man bockar och tackar för förklaringarna. Det blev ju liksom lite klarare nu. Lindberg i 1:an var ju ganska klar. Det kan jag ju inte säja om kompassrosen och färgerna, men det var genialt. Sen kan jag kan inte se morsekoden i 2:an. Paline var lika svår för mej eftersom jag aldrig lyssnat på Punk eller Sex Oistols. Föredrar 60-tals musik och hårdrock. Att C.F. Lindberg håller i en knippa vitsippor var nytt. Jag gjorde kopplingen Botaniska / Vitsippsdalen och höll på att hamna riktigt fel.
Alltnog. Det är inte bara roligt att leta tomflaskor. Det är dessutom mycket berikande, för visst lär man sej en hel del.
Jag hör av mej Niklas.
Tack än en gång.

Monica sa...

Äntligen kommer det en natt då man kan sova utan att drömma om några jä#la statyer :-D. Måste säga att denna omgång ockuperat mina tankar nästintill dygnet runt. Jag har t.o.m struntat i allt vad socialt umgänge och träning innebär och rusat iväg från jobbet till datorn :-D. Helt sjukt egentligen men oj vad kul det är att leka skattjakt!! :-D Tusen tack för en riktigt spännande omgång :-)

rickgordon sa...

Grattis #369!!!

Niklas Hallqvist sa...

Om du klickar på bilden så du får upp den i normal storlek, högerklicka och spara bilden på din hårddisk. Kör du windows kan du starta t.ex. Paint (under Tillbehör) och öppna filen, skala upp 4-5 ggr, och du kan se mönstret i högerkanten. Visst är det otydligt men det finns där :-) Det var aldrig meningen att det skulle vara tydligt. :-)

mönstret är alltså
.---- .---- ..... ---.. ..--- ..---

115822

Häpp!