fredag 16 mars 2012

Bira nummer 20 är återfunnen. Slutkommentarer och förklaringar.




Så var den 20:e jakten äntligen över och Niklas erhåller de hjärtligaste gratulationer. Biran var gömd i Annedal, korsningen Seminariegatan – Västergatan, bakom det mittersta av de tre ”kabelskåp” som står jämte muren upp mot gamla Epidemisjukhuset. Nuvarande Konstepidemin.
Någon tyckte att jag inte var övertydlig i ledtrådarna, men …..
Tanken var lite Göteborgshistoria med inriktning på några original i Annedal.
Mycket riktigt jobbar jag i just Annedal. Hade ett bra och hyfsat enkelt gömställe i tankarna, men fick skippa det då det hade blivit för lätt och stor risk att biran ”städades” undan av obehörig allmoge. Så går det när man börjar funderingarna i gatuvyer på nätet. Försökte medvetet att hitta på ledtrådar som inte enkelt kunde hittas via t.ex. Google.
1:a ”ledtråden”, 27 hektar. Åter var det dags för Snefot att
chockera oss andra. Annedal var klockrent. Hur bär han sej åt karlen? Och var tog han vägen?

Ledtråd 1: En hel del oljud. I svängen Seminariegatan och Västergatan för spårvagnarna ett rent fantastiskt oväsen. En anmälan på detta lämnades in till Miljöförvaltningen den 2 sept. 2011. Dom lämnade raskt över till Trafikkontoret. Det är dessa två instansers tjänstemän som utlovat bot och bättring genom att bygga den smörjstation bakom vilken biran gömde sej. Ännu har det inte hjälpt nämnvärt.

Ledtråd 2: Robert Söderqvist var gentlemannen som godkände stadsplanen för Annedal. Dock var han inte inblandad i smörjstationens tillkomst. Men utan stadsdel, ingen smörjning.

Ledtråd 3: Den välklädde mannen var ett av stadens original, Kalle Feber. Han drog omkring i Annedal och brukade glatt hälsa på folk med ”ett ståtligt gomidda” eller goafton beroende på klockslaget. Han var också mycket förtjust i öl, och vem är inte det? Namnet fick han av att hans röda färgton i anletet gjorde att han såg ut att ha konstant feber. Sån´t får man väl inte av öl?

Ledtråd 4: Daltas röv var det folkliga namnet på det ornament som pryder hörnet av Ö. Husargatan 23, ett hus vilket ägdes av Dalta och Dalten. Två välkända original i Annedal. Dom hette f.ö. Tengby i efternamn. Förnamnen var Mathilda (född Dahlin) och Martin (född Olsson. Tog senare namnet Tengby efter platsen där han föddes, Tegneby på Tjörn). Jo då. Thomas Tengby är en släkting. Från detta hörn är det c:a 168 meter att gå till smörjstationen. Med lite lärdom syftade jag på gamla Annedalseminariet. I dag en del av Göteborgs Universitet.

Ledtråd 5: Gatan är Seminariegatan. Uppkallad efter Annedalsseminariet. Flickan med de något ovanliga namnen var den förstfödda dottern till Dalta och Dalten. Hon dog f.ö. i magkatarr redan efter 18 dagar.

Ledtråd 6: Herren som ville stå staty på Sveaplan var ovan nämnde Dalten.

Ledtråd 7: Gatan heter Västergatan, tillkom 1872. Namnet har troligen tillkommit då den ligger väster om Hasselbladska ängen. Var denna äng låg är jag inte helt säker på, men det bör ha varit ungefär där Handelshögskolan ligger i dag. Biran låg ju där den gatan skulle gått om den fortsatt på andra sidan av Seminariegatan.

Ledtråd 8: Inte så svårt när man vet. Biran var gömd bakom det mittersta av tre kabelskåp, eller vad nu sådana heter.

Ledtråd 9: Martin Olsson var ju det namn Dalten hade från början. Hans fru kallades ju då Dalta.

Ledtråd 10: Bara lite klargörande (?) angående trippeln, Daltas röv, samt en förklaring till att det är dessa förb…e spårvagnar som orsakar oljudet. Öron och ögon? Lyssna var oljuden uppstår (öron), gå ditåt och titta (ögon).

Ledtråd 11: Med denna syftade jag på Möbelgalleri Anna som ligger i hörnet av Ö. Husargatan och Seminariegatan.

Ledtråd 12: Det började bli svårt, utan att skriva gömstället rent ut. ”… grundmurat” syftade på muren bakom trippeln.” … gått i lås” syftade på låssmeden snett över gatan. ”… klippt” slutligen, syftade på frisersalongen jämte låssmeden.
Så var det över för denna gång. Ser med förväntan fram emot nästa omgång. Något säjer mej att Niklas kommer att hitta på något riktigt djävulusiskt gömställe med dito ledtrådar.
Tack alla som deltagit och tack även till Bengt A. Öhnander (Götebosska Gubbs och Gumms) och Gösta Carlson (Annedal) vilka författat böckerna som till stor del legat till grund för ledtrådarna.

2 kommentarer:

Niklas Hallqvist sa...

Mina kommentarer: 27 ha är inte svårt att hitta via google :-)
Skriv bara "27 hektar göteborg" och den första länken blir Wikipediasidan för Annedal, Göteborg :-)

Det är kanske vagt för en människa, men en dator som inte har så många uppgifter om hektar-angivelser i en ort, kan ganska lätt plocka fram dem. Hade du däremot varit lite luddigare och skrivit 26,5 till 27,5 hektar hade det varit svårare förstås. Läste man detta var Robert Söderqvist en känd person redan innan ledtråden kom.

Oljudet har jag också tolkat fel. Hade ingen aning om det var så specifikt som spårvagnarna just på seminariegatan, jag trodde det handlade om hela arbetet på Ö Husargatan, med massor av arbetsmaskiner.

Briljant var att välja att tala om "Dalta" som för en människa med kunskap skulle kunna ge en rätt specifik kunskap eftersom den mänskliga intelligensen inte sorterar in kunskapen om personen Dalta tillsammans med texter som innehåller verbet "dalta". På detta sätt gömde du effektivt informationen, då datorerna i och för sig kan hitta de få sidor på nätet som berör henne, men också hittar tiotusentals irrelevanta träffar.

Det är också bra att ta information från böcker och skrifter som är halvgamla och rätt lokala. Gamla nog att inte inspirera forum och bloggare i allt för hög grad, men nya nog för att inte arkiveras pga sitt historiska värde, i typ Projekt Runeberg etc.
Lokala skrifter minskar risken för att det ska bli många referenser på nätet.
Jag har hittat två sidor som handlar om Dalta och Dalten, den ena är från ett forum som heter "Anbytarforum" googla på det + "Dalta" så får ni en massa info om det #369 pratat om. Den hittade jag dock senare när jag visste mer om dessa personer. Den första jag fann var en mycket mindre givande sida: en index-sida från databasen Göteborgiana.
För att hitta den var jag tvungen att googla på ungefär följande:
dalta göteborg -delta -daltande annedal
Minustecknen är nödvändiga för att filtrera bort irrelevanta saker google tycker är viktigare :-)
Googla up den, gå dit, sök på "Dalta" i textfältet, så får man tre titlar om personerna i fråga. Den tredje av dem vet jag nu att #369 äger. I den finns en artikel "Dalten fick inte stå staty på Sveaplan". Det räckte för mig att göra ett besök, och tolka vågorna i backen fel, och hade nu ett origo att utgå ifrån. Att dessa ligger c:a 15m från Daltas "riktiga" röv, var bara tur.

Seminariegatan gissade jag tidigt på, även om de andra gatorna i området run konstepidemin varit aktuella också. Visst fattade jag referensen till kunskap. Västergatan tog jag direkt, i den info jag sökte upp låg ängen mycket riktigt i området runt Vasagatan 1, men kanske ännu närmare kyrkan.

Tripplar finns det massor när man väl börjar titta. Det finns två "portaler" i området, den på sveaplan och en i seminarieträdgården, som ju har tre delar, kantstenarna och överliggaren, t.ex.

Möbelgalleri Anna var lätt, men också för nära "röven". När lås, klipp och mur nämndes slutligen var det ju på mer rätt avstånd, så då var det bara att åka dit .-)

Tack för en underhållande och rätt svår omgång.

Anonym sa...

Tack själv.
Kul att läsa hur andra funderar och handlar kring ledtrådarna. Det är helt klart att den klaraste ledtråd kan upfattas och tolkas på olika sätt.
Ska bli kul att se vad du hittar på. Något säjer mej att det inte blir en lättare omgång.