lördag 25 februari 2012

Hitta Biran 17, slutord.

Återigen. Grattis Niklas. Hoppas du ger biran ett gott hem. Det förtjänar hon.
Bilden visar hennes gömställe. Hon skymtar en bit in i loppet på en liten kanon bakom Sjöfartsmuseet.
Rickgordon och Snefot var i närheten ett par gånger, men inte nära nog.
Niklas: Skicka ett mail med kontaktuppgifter, så hör jag av mej.

Och så var det förklaringarna till ledtrådarna.
En del kan ha varit lite kryptiska, och tydligen även tvetydiga. Men det är ju en del av ”tjusningen” i denna typ av skattjakt.
1: Som Rickgordon skrev så sitter skylten på Stigbergstorget, dock något retuscherad på bilden.
2: Vinstflaskorna stående framför en tavla med motiv från Finnboda Warf i Stockholm. Det var m.a.o. sjöfart och hamn som var ledtråden.
3: Mycket riktigt är det Karl M. Bengtsson, Sjöfartsmuseets arkitekt. Att det var så lätt att hitta den gubben. Det trodde jag inte.
4: Med krydda avsågs krut. Krut var en gammal benämning på just kryddor och örter. Varför är det väl ingen som vet i dag, men teorin är att krut och grovmalen Svartpeppar ser ganska lika ut.
5: ”Han stod i rök och damm”. Handlar egentligen om Kalle Dussin, men om vi levt på 1700-talet hade biran definitivt befunnit sej i både rök och damm. Placerad i eldröret hade den kanske hamnat i ett danskt fartygsskrov och på det viset förändrat hela vår historia.
6: Den här blev lite kul. Jag syftade på ”Kanonerna på Navarone”. Hade inte en tanke på att David spelade med i ”Döden på Nilen” och ”Casino Royale” (den första versionen). Att ovan nämnde Bengtsson ritat även Tullpackhuset hade jag inte en aning om. Måste ge herrarna Rickgordon och Snefot en eloge för sitt tänkande. Kampanilen var ju dessutom riktigt nära.
7: En (halv)bra bild från Helsingfors. Den föreställer det gamla Salutorget. Halvera detta namn och det blir salut. Vanligtvis skjuts sådan med en kanon.
8: Länken till youtube visar en animerad reklamfilm för Coca Cola, fotbolls VM 2006. Musiken i filmsnutten är Canon i D, skriven av Johann Pachelbel.
9: Cartagena och en grekisk ö? Cabo Tiñoso, ett kanon batteri av grov kaliber, vid Cartagena i sydöstra Spanien och Anthony Quinn Bay (heter något annat i dag) på Rhodos är de två huvudsakliga inspelningsplatserna för ”Kanonerna på Navarone”.
10: Bilden visar en ”stolpe” till kättingbarriären på Sjöfartsmuseets baksida. Bilden är förvisso tagen med en Nikon, men jag syftade givetvis på en Canon.
11: Egentligen ingen ledtråd, utan mer en uppmaning. Att kalla biran för ”hon” tycker jag känns logiskt. ”Hon” skänker glädje och välbefinnande, är inte helt gratis att njuta, finns i olika varianter där den personliga smaken avgör tycket, kan ställa till mycket elände om ”hon” används eller behandlas fel, etiketten (jfr. klädseln) är mycket viktig, mm. Skulle kunnat lägga till lite ekivoka jämförelser också, men det överlåter jag till dej, käre läsare.
Nu är det upp till Niklas att dra igång en ny skattjakt. Ut på stan, göm en bira och lägg ut ledtrådar på bloggen.
Lycka till.

3 kommentarer:

rickgordon sa...

Formidabel omgång och fin utläggning Kenneth!

Hoppas vi skattletare har tid att engagera oss bättre nu framåt våren :)

rickgordon sa...

Niklas, maila mig så får du en inbjudan att gömma biran.

Niklas sa...

Hej,

Hittar inte din mailadress?

Jag nås på niklas.jansson på gmail com