måndag 23 april 2012

Hitta biran 23 - Slutord och förklaringar

Tack för denna gång, det började rätt bra tycker jag även om intresset mattades av, och sedan upplösningen blev lite farsartad :-)

Biran ligger på kabelstegen i mitten av bilden.


Ledtråd 1:

Pehr Dubb skulle den 5e November 1829 hållt invigningstalet för den Chalmerska Slöjdeskolan på Norra Larmgatan 4, enligt Wikipedias sida om Chalmers var han dock sjuk då.  Enligt samma "sajts" sida om Pehr Dubb själv höll han det.  Det finns en plakett på markplan som berättar om att skolan grundades här.  Slöjdeskolan var mer praktisk än teoretisk, idag har den en helt annan akademisk höjd, liksom biran, även om höjden här hittas i den fysiska dimensionen.  Flaskan befann sig nog mindre än fem meter från plaketten om den projicerats på markplanet.  Eftersom den låg i en kabelstege för starkström, tyckte jag ordet analog passade extra bra. Meddelandet avslutades med en rad av höger hakparentes, som har den hexadecimala representationen 5D i både ASCII, ISO 8859-1 och UTF-8 kodning, de vanligaste förekommande på Internet.  5D är den parkeringskorridor på plan 5 där han (denna gång är biran maskulin tror jag, eller kan "Bigfoot" vara av honkön?) låg gömd.

Ledtråd 2:

En femma i bestämd form blir "femman", en plats alla göteborgare borde känna till, och som omsjöngs av Nationalteatern i "Bängen trålar", vilken bildtexten citerade.  En krona på kungen hade givit er "Vasakronan" som har en neonreklam på utsidan.  Tittar ni utanför "boxen" (d.v.s. kvarteret) t.ex. nerifrån älven, kommer den första bokstaven, som borde vara versal (el. "capital" på engelska), blockera vyn mot birans gömställe, d.v.s. vänster rad av korridor D på plan 5.

Ledtråd 3:

Dubbdäcket är ett P-hus, som #369 noterade, tillägnat Pehr Dubb.  Ett annat P-hus finns i femmanhuset. Där kostar det 25 (kvadraten på fem) SEK att stå per påbörjad timma.  En timme är 60 x 60 (en skock är 3 tjog, d.v.s. 3x20) sekunder. Homonymer är ord som låter lika, presic som SEK och förkortningen sek. Och var fanns biran?  I detta P-hus förstås.  Med bil behöver man i "rätt" fil köra två varv (12 * 60 = 720 grader) för att komma till plan 5, och avfarten blir då åt höger, där man behöver svänga 180 grader tillbaka.  Tyvärr missade jag att lägga in en referens om vilken fil som hade dessa egenskaper :-)  Tror det var högerfilen.  Sedan är korridor D några korridorer bort.

Ledtråd 3b:

På U2's "The Joshua tree" är titelspåret "Where the streets have no name". I detta fall är biran snarare på "Where the name has no street", då den inte längre finns.  Norra Larmgatan försvann i och med Nordstans byggande.  Chalmers Slöjdskola grundades på Norra Larmgatan 4, och biran är rent geografiskt på en plats som har samma koordinater som denna adress, dock något högre upp, då husen innan var klart lägre.

Ledtråd 3c:

"Sick Man" är protagonisten i detta sammanhang, och han sägs vara "Lurching round a parking lot", vilket är vad ni behöver göra om ni ska hitta biran.  Neonreklamskyltarna finns på utsidan av närmaste yttervägg c:a 10 m. bort.  Något som inte alls var en ledtråd var min självbeskrivning som "institutionaliserad", ville bara säga att jag är E85:a på CTH, det har dock lite med ledtrådarnas utformande att göra.

Ledtråd 4:

Rav är det fornnordiska namnet (och även danska) namnet för bärnsten.  Det grekiska ordet för detsamma är "elektron" som givit namn till allt vad som har med el att göra (p.g.a dess benägenhet att bygga upp s.k. statisk elektricitet).  Biran låg i en kabelstege (stegar är ju dock i allmänhet avsedd att flytta folk i höjdled), där el leddes fram.  Våning fem är precis i mitten av P-huset, som har nio P-plan, ändå är elbilsladdstationerna placerade på våning fyra.  p-hus.nordstan.se berättar om öppettiderna.

Ledtråd 5:

Majestix är bara rädd för att himlen ska falla ner över hans huvud. Biran är i princip lodrätt ovanför den vänstra provdockans huvud, kanske 20-25 meter. Det är skadligt att få en butelj som accelerarat ungefär 10 m/s för varje sekund, och fallit c:a 2 sekunder, i huvudet.  Stega ner mot hissarna för att översätta måttet till plan 5.

Ledtråd 6:
Plan 5 är rätt förstås.  Hissen är den som finns i nordstan.

Ledtråd 7:
Rörmokaren Super Mario hoppar från plattform till plattform, skatten han söker finns på det plan där denna rörkonstruktion hittas, dessutom i absolut närhet (typ 10 cm ovanför vänster överkant av bilden).

Ledtråd 8:
ASCII-grafik karta över P-plan 5 med 5E och 5D-korridorerna markerade samt ett kryss där den pelare står som biran låg vid (i en kabelstege strax under takhöjd).  Bokstäverna nere till vänster, sitter på utsidan av väggen där reklamskylten VASAKRONAN hänger.

3 kommentarer:

Suedehead sa...

Tack för en trevlig skattjakt Niklas!

Lite lustigt att de två barnen i skyltfönstret var borta när jag var och hämtade flaskan, trodde de blivit träffade av en bira från ovan :-)

Hur gör vi för att få upp intresset för HittaBiran? Själv tycker jag att det är lite tätt att lägga ut en ny bira redan efter två dagar.

Niklas Hallqvist sa...

Var i Nordstan idag och hittade Niklas' "felaktiga" bira. Jag tog ned den och det var en tom Red Bull, utan några påklistrade dekaler som berättade att det var en skatt. Skumt ställa att lägga en sådan, jag trodde det skulle vara lite undangömd spritreserv fö någon A-lagare eller så :-)

Hur som helst, min idé angående hitta biran är att när tillräckligt många (4?) uttrycker önskemål för att starta nästa omgång, så kör vi. Jag vill gärna starta igen. Sedan tycker jag att vi lägger ut ledtrådar i takt med att folk kommenterat dem, kanske kräva 2-3 olika människors kommentarer för att fortsätta. Det gör att ledtrådstakten blir adaptiv med avseende på intresset.

Vad sägs?

Monica sa...

Låter som ett vettigt förslag tycker jag. Saknar hittabiran och att ligga sömnlös på nätterna av alla ledtrådar. Hoppas på ny omgång snart :-)

Kanske kan någon som har behörighet lägga ett nytt inlägg så folk vet att det funderas? Kanske inte är någon som märker ifall det dyker upp kommentarer i detta avslutade inlägg...