tisdag 3 april 2012

Hitta Biran 22. Slutord och förklaringar.

Det verkar som om ingen längre var på, så den 22:a jakten är över och om ett par veckor kan Niklas Hallqvist skölja strupen med en Dark Belgian strong. Ett öl som bryggdes hösten
2011 och som tål lagring ett antal år.
Biran var gömd i ”sprickan” mellan två stammar på ett gammalt träd som står utanför huset ”Hälleberget” i Gathenhielmska Reservatet i Majorna. Huset bär namnet hälleberget och de två spännremmarna syns på bilden.


Ledtråd 1, på historisk mark: En bild på två barn stående i en vattenpöl. Band syftar på 2 saker. Dels de 2 lastband som håller ihop trädstammarna. Dels på områdets band till Bl.a. Eino Hanski och Charles Felix Lindberg (där dök han upp igen) vars fond finansierat Hanskis staty av ”Stigbergs Lasse”. Bildens vattenpöl ska leda tankarna till Pölgatan (som tidigare hette Ölgatan. Varför döpte man om den?). Trädet syftar på gömstället.


Ledtråd 2: Den kända personen är, givetvis, Charles Felix Lindberg. Han borde upphöjas till Hitta Birans skyddshelgon eftersom han passar in lite överallt.


Ledtråd 3: Ett lastband/spännband. Två sådana håller ju ihop de två stammarna på det gamla trädet.


Ledtråd 4: Kunde varit vilken orm som helst, men det blev en huggorm. Syftar på boken ”Ormens väg på Hälleberget” av Torgny Lindgren. Titeln är ett bibelcitat (Ordspråksboken 30:18-19, 1703 års version). Huset jämte birans träd är ett av två i reservatet som heter just Hälleberget och skuggar du ormen kanske han leder dej dit.


Ledtråd 5: Lite syftande på lastband (kunde inte låta bli när jag läst Niklas kommentar), samt info om att jag de facto åkte till Tyskland tidig fredag morgon med hemkomst på söndag kväll. Med ” slänger ledtrådarna över axeln och drar till sjöss” avsåg jag Eino Hanskis staty ”Stigbergs Lasse”, en sjöman med sin säck över axeln, som står i Gathenhielmska Reservatet.


Ledtråd 6: Försöket till Limerick anspelade givetvis på författaren, konstnären, mm, Eino Hanski. Född i Leningrad 17 juli 1928. Kom till Sverige 1945. Bosatt på Pölgatan. Avled 17 augusti 2000. Här verkade Niklas ha hittat tråden.


Ledtråd 7: En slangbella. Det är ju lite så trädet ser ut.


Ledtråd 8: Utlagd av ”vikarien” som är min skattjaktshängivana dotter. Om jag inte fattat helt fel visar bilden en tändsticksmodell över Gathenhielmska reservatet.


Ledtråd 9: s-b Lasse. Syftar givetvis på Stigbergslasse, statyn som Eino gjort.


Ledtråd 10: är ju inget annat än ett upprop. Är någon annan med i jakten eller ska vi anse Niklas som rättmätig upphittare av biran? Det känns ju rätt att göra så eftersom han de facto hittat henne, men ändå gav någon annan möjligheten att ”vinna”.
Ska bli kul att höra hur Niklas tänkt vad gäller ledtrådarna.

5 kommentarer:

Niklas Hallqvist sa...

Jodå, det var efter sökningen
"född i Leningrad" Göteborg
på Google, som Eino Hanski kom upp först, då lade jag direkt in kommentaren om Taube på Liseberg, först sedan gick jag in på Wikipedia och såg direkt att Eino Hanski bott på just Pölgatan, och då fattade jag direkt ledtråd 1, snabb googling på Pölgatan gav ju kulturreservatet direkt, med bl.a. referenser till Hälleberget, vilket jag varit inne på redan vid ormen men inte visste att det fanns hus i reservatet med det namnet. Charles Felix sponsrade inte bara statyn (det kollade jag inte ens) utan hela reservatets friköp. Statyn fanns på foton på reservatets hemsida och då såg man ju direkt vad som åsyftades med "över axeln" (jag har sett statyn förr men mindes inte var, och hade faktiskt redan denna vagt i bakhuvudet). Spännbanden passade inte in, så jag antog att de fanns på platsen. Slanbellan förstod jag inte förrän jag såg trädet :-) Dock jag hade i princip gett upp, för jag hade hittat ett annat spännband på platsen. Majornas biodlarförening el. dyl. har en kupa på toppen av kullen i reservatet, och kupan är låst med ett spännband, jag var säker på att biran var där, men det fanns ingen... dessutom var hela området fullt med "håll göteborg rent"-folk som plockade skräp så jag trodde biran försvunnit p.g.a. dem. På väg ut, tittade jag åt vänster och såg trädet, just vid Hälleberget. Jag var tvungen att kolla, stegade fram och såg den lilla godingen, tog ett foto, och gick. Sitter nu i Alicante och följer det hela. Tyvärr vet jag att en person till har slutit sig till området, men han bor i Alingsås, och pendlar, ibland med bil, ibland med tåg, och har svårt med tid att ströva i Gbg. Jag tror han kunnat ha en chans med lite bättre tillgång till tid i sta'n.

Jag är hemma igen den 12/4, och gömmer gärna något, men det vore kul med lite bevis på intresse från andra än #369! Inte för att jag inte unnar honom att hitta även nästa bira, men lite motstånd bör han få!

Tack för en kul jakt i vart fall, #369! Det var bra att Snefot inte knäckte området redan efter ledtråd 1 som han brukar :-)

Christer sa...

Jag ska nog försöka vara med och leta, i den mån jag har tid.

Suedehead sa...

Niklas, jag tycker att du är värdig vinnare och brydde mig därför inte om att åka dit!

Anonym sa...

Ja du Niklas. Fy för att sitta i värmen i Alicante. Tacka vet jag Göteborgsvädret. Nattfrost och dagsol. Vinterjacka och handskar.
Grattis och sån´t. Vi hörs av när du kommit hem.
Och till alla andra. Håll ut. Snart lägger Niklas ut en ny bira och då hoppas jag att många är på hugget. Ju fler vi är, ju roligare blir det.

Niklas Hallqvist sa...

Hämtade biran idag. kommer placera ut en ny i helgen. Jag hoppas att folk försöker vara mer på tå denna gång, och diskutera idéer etc. här.