onsdag 21 oktober 2009

Biran hittad

Följande damp ner i min mailbox från Hr Ekstedt; mina kommentarer i rött:

Jag hitta´ biran!

Nedanför Humanisten finns en grässlänt. Där finns en ringskulptur, och nedan för denna ett antal stenavsatser. Biran låg under den översta avsatsen, i något slags vattensamling. Såhär tolkade jag ledtrådarna och kom fram till gömstället:

Ledtråd 1 & 2: fattar jag inte.

Ledtråd 1 är en google-bild på det hus där studieförbundet Sensus ligger. Sensus är ett av nio studieförbund, som ju är specialister på studiecirklar, som ju ringskulpturen vid gömstället också kallas. Inge Jonsson är ordförande i sällskapet "De nio"; vad de pysslar med vet jag inte... Kassaskåpssäkert var ett ofrivilligt villospår och hade inte ett skit med gömstället att göra, utan bara ett uttryck...

Ledtråd 2 är ett klipp med den inte så välkända gruppen Hake rock. Claes Hake är konstnären som gjort "studiecirkeln"...

Ledtråd 3: personerna i klippet är alla förknippade med Förbundet Humanisterna.

Helt rätt tolkat. De har till och med fått deras pris; Hans Alfredsson 2003, PC Jersild 2006 och Björn Ulvaeus 2007. Berättar-rösten är Elisabeth Renström. Det hon säger har inget med saken att göra, däremot är ju biran gömd vid Renströmsparken/Renströmsgatan.
Siffrorna är longitud, latitud och folkmängd i den danska staden Hjörring. Där finns en exakt likadan ring som vid gömstället.


Ledtråd 4: Humanisternas "Gud finns nog inte"-kampanj.

Helt rätt!

Ledtråd 5: Baksidetext på romanen "Näckrosdammen". Nu fattar man att biran nog är gömd i närheten av Humanisten och Näckrosdammen.

Också helt riktigt! Annica Thors Näckrosdammen.

Ledtråd 6: De som gräver djupt refererar till Arkeologen som ligger intill Humanisten. Det här med att "hålla sig flytande" var en liten luring som ni snart kommer förstå, men refererar alltså till att flaskan faktiskt låg i en vattensamling.

Bilden visar u-båten Näcken. Ubåt förkortas ju, liksom Universitetsbiblioteket, ofta UB...
Arkeologen är rätt tolkat och den låg ju mycket riktigt och guppade i restvatten, omgiven av en mängd sten.


Ledtråd 7: "Kun ystävyyssuhteet solmitaan" betyder ungefär "Då vänskapsband knöts" och refererar till en den staty som står nere vid Näckrosdammens lekplats, och som är ett monument över vänskapen mellan Gbg och Åbo.

Stämmer alldeles utmärkt det där med statyn. Bilderna på Ralph Macchio och Brittan är med för att de båda spelat huvudroller i filmer vid namn Crossroads; Korsvägen ligger ju lågt i förhållande till gömstället... Till mitt förtret var det 46 steg och inte 39 ner till Korsvägen; där sket sig ledtråden "De 39 stegen".

Vid det här laget (i måndags) beslöt jag mig för att gå ner till humanisten och börja snoka. Det första jag ser är då ringskulpturen varvid referensen till Gollum blir begriplig (däremot fattar jag ännu inte de andra bilderna i ledtråd 8). Jag ska alltså leta nedanför ringskulpturen men p.g.a. det här med att "hålla sig flytande" så letar jag mest kring dammen. Jag tar till och med och fiskar upp ett misstänkt föremål m.h.a. en båtshake vid livbojen, men det är till mn besvikelse bara en gammal bag-in-box. Jag går tomhänt därifrån.

Ledtråd 8 är såvitt jag förstår ytterligare ännu en referens till Näckrosdammen så den lämnar jag därhän.

Visst var det det! Kanske behövde man vara lite bäng för att tråla hem biran oxå? Fast det är en efterhandskonstruktion från min sida...

Ledtråd 9 utgår jag ifrån är en bild på gömstället så med bilden i fickan begav jag mig för någon timma sedan åter till området.Väl framme ser jag genast stenterasserna nedanför ringskulpturen och hittar omgående biran.

Så var det! Började bli lite svårt att komma på fler, mer eller mindre, långsökta ledtrådar så jag gick rakt på sak.

Jag kommer förhoppningsvis hinna gömma biran under helgen, men då aktiviteten har varit något lägre känns det som att det inte är någon jättebrådska.

/Fredrik

Snyggt jobbat Fredrik!

8 kommentarer:

dempa sa...

Grattis Fredrik!

Per T sa...

Grattis!

Ja aktiviteten har avtagit lite men jag följer fortfarande jakterna. Lite ont om tid att leta bara.

Erik sa...

Grattis Fredrik!

Som sagt, om tid funnits hade jag gärna ägnat mer tid åt letande. Men nu följer jag bara jakterna i väntan på lite mer tid.

Tack för ölen förresten Dempa! Godzillan står fortfarande och morrar åt mig varje morgon då jag öppnar kylskåpet. Ska ge den ett par veckor till innan jag provar den.

Baresi sa...

Vad ska en lärare gömma Biran om inte vid Humanisten. :-D

Grattis Fredrik.

dempa sa...

Erik: Hoppas den smakar hyfsat sen bara :)

Baresi: Trodde en lärare kunde skilja mellan vad och var ;)

larsniclas sa...

Var sjuk den dagen! Dessutom var bussen sen och jag hade glömt nyckeln till skåpet och en annan i min grupp hade pappren!

Hitta Biran NKPG sa...

Kom igen nu, ny bira grabbar! Roligt att följa våra bröder i spårvagn och skattjakt!

Fabrikör Ekstedt sa...

Zvetozar har varit upptagen, men nu har jag äntligen fått medlemskap i bloggen och ska gömma biran under helgen.

/Fredrik